HOME ACTUEEL WEDSTRIJDEN VRIJWILLIGERS VERENIGING CONTACT
Maak uw keuze:

 • Nieuws
 • Uitslagen
 • Foto's
 • De Sont
 • Foto's:

  + 2018
  + juli
 • Jeugdzeildag 2018
 • + mei
 • Zwembad training Jeugd mei 2018
 • Dutch Youth Regatta 2018
 • + 2017
  + november
 • IFKS Slotwedstrijden Heeg 2017
 • + augustus
 • WK Splash Lelystad 2017
 • + juli
  + mei

  21 2016, Verenigingscompetitie 2016

  Zeilvereniging competitie.

  Sinds 1998 wordt de Verenigingscompetitie georganiseerd door het Watersportverbond District Noord. Deze competitie is destijds in Fryslân gestart, om watersportverenigingen en zeilscholen dichter bij elkaar te brengen. Het is een groot succes geworden.

  Iedere vereniging komt per wedstrijdavond met 3 teams (6 zeilers), die per team in een standaard PolyesterValk zeilen waarin de zeilscholen ook zelf lesgeven. De bemanning per boot bestaat bij voorkeur uit een geoefend stuurman en een verenigingslid dat graag eens wil kennismaken met de spannende aspecten van dit zeilspel. Het doel van de verenigingscompetitie is dan ook, om nieuwe zeilers in aanraking te laten komen met de (wedstrijd)zeilsport.

  Afhankelijk van het aantal deelnemende verenigingen per divisie worden er 4 – 6 avonden gezeild. De finale van de competitie vindt altijd plaats in Heeg, waarbij alle 4 divisies op 1 avond zeilen en is altijd een spectaculair gebeuren met circa. 60 boten op het water!

  Dinsdagavond 25 mei hadden we de laatste zeilwedstrijden van dit voorjaar. We zeilden op het Gaastmeer en de avond werd georganiseerd door de zeilvereniging Workum. De andere deelnemende verenigingen kwamen uit Harlingen, Langweer en Akkrum.

  De 12 Polyvalken waren gehuurd bij Rosalie Fakkeldij van Pieter Bouwe een jachthaven, werf en bootverhuur, kortom een bedrijf met alles onder één dak en prachtig gelegen in Gaastmeer. Voor Workum was het de 1e keer dat we de wedstrijden op het Gaastmeer konden organiseren, dit is toch een beetje het thuiswater en we zijn dan ook erg blij dat we bij Pieter Bouwe de Valken konden huren, nogmaals bedankt Rosalie!

  Wedstrijdleider op het startschip van ZV Workum was Reinier Persenaire onder wiens deskundige leiding 2 mooie wedstrijden konden worden gezeild. Het resultaat viel iets tegen deze avond; wij werden een keer derde en vierde waarbij dus de totale teamscore telde.

  Niet het resultaat waar we van gedroomd hadden! De week daarvoor, op de Terkaplester poelen, behaalden we namelijk ook 2 keer de vierde plek, terwijl het team in Grouw op het Pikmeer een tweede en een eerste plek voeren, daar dus wel een goede prestatie.

  Het zal een combinatie zijn geweest van de boten en de bemanning. Ik had de indruk dat de zeilers van de andere verenigingen, allemaal geroutineerder waren in het wedstrijdzeilen en in vaste koppels voeren die goed op elkaar ingespeeld waren. Ons team daarentegen was een combinatie van ervaren, minder ervaren en beginnende wedstrijdzeilers. Bovendien zeilden we niet elke keer met dezelfde bemanning.

  Dit jaar was het eerste jaar dat Frans Wiersema het competitie zeilen voor ZV Workum organiseerde en was er een aantal nieuwe zeilers t.o.v. de vorige jaren bij, wat een mooie grote groep opleverde. Het animo binnen de vereniging was in ieder geval groot genoeg. Ook was er eerder in het voorjaar een avond georganiseerd in Pension het Smidsvuur, waarbij de regelkennis onder de zeilers werd bijgespijkerd. Dit is gedaan door de in het wedstrijd circuit zeer ervaren Eric Mehlbaum.

  Voor mij (Gerlinde) was het de eerste ervaring met wedstrijdzeilen op open bootjes en ik vond het een feest om mee te doen. Naast het plezier om weer eens in een Valk te zeilen waren het leerzame en interessante avonden. De eerste wedstrijden op de Langweerder Wielen voer ik samen met Fokko, die geconcentreerd en precies stuurde. Zonder omhaal, niet erg spraakzaam tijdens het zeilen, maar wel duidelijk en rustig. In mijn ogen recht door zee en een sportieve zeiler. De wedstrijden met Frans waren gemoedelijk, gezellig en ontspannen. Het weer was er ook naar, om te genieten van een mooie avond op het water, met net genoeg wind en prachtige kleuren en wolken luchten op de Terkaplester poelen. Al hadden we een kleine aanvaring bij het ronden van een boei en werd er wel wat over en weer gebromd over voorrangsregels en elkaar de ruimte geven. Dat schijnt erbij te horen.

  En dan de laatste avond op t Grutte Gastmar! Er stond een stevige wind en ik voer samen met mijn vriendlief. Ik had verwacht dat wij na twee jaar verkering en samen zeilen wel redelijk op elkaar ingespeeld waren, maar toch was het onwennig op een "vreemde" boot met weinig voorbereiding. Dit resulteerde in miscommunicatie en geklungel met touwen en fokkeloet.

  In de eerste wedstrijd behaalden wij de op één na laatste plaats. Bij de tweede wedstrijd besloten wij te wisselen van plek en bediende mijn vriend de fok en ik het helmhout. Zo kon ik ook eens in praktijk proberen te brengen, wat ik tot nu toe allemaal geleerd en gehoord had. Belangrijkste is de start en daar heeft iedereen weer zijn eigen tactiek voor. Van Fokko en van Frans had ik opgestoken, dat je het veld verkend door heen en weer te varen over de startlijn, zodat je kan bepalen wat de gunstigste positie is t.o.v. de bovenwindse boei in combinatie met de wind.

  Daarnaast start je doorgaans met het zeil over bakboord. Dat nog druk doende in praktijk brengend, had ik al twee keer een verschil van mening met vriendlief over de te varen koers: hij wil overstag, waar ik wil gijpen en ik wil rechtdoor, waar hij wil oploeven. Bij het tweede verschil van inzicht hoor ik mezelf luid en duidelijk mijn stuurvrouwrol opeisen met de woorden "Ik stuur!". Zelf schrok ik er ook van, maar het was wel effectief.

  Ik was heel trots op de start, dat ging helemaal niet slecht, vond ik zelf. Het opkruisen was tricky en bij het ronden van de bovenwindse boei, had ik minimaal vijf andere Valken achter mij. Helaas leek het daarna wel alsof er geen gang in de boot zat en moest ik de overige boten steeds verder vooruit zien schuiven, om uiteindelijk als laatste te eindigen. Het kon me echter weinig deren. Ik had een geweldige en spannende avond gehad en de passie voor het wedstrijdzeilen is verder aangewakkerd.

  Het bekend maken van de uitslagen vond plaats in café / restaurant Boppe de Golle in Gaastmeer waar onder het genot van bier en bitterballen gezellig werd nagepraat door alle zeilers. Vanaf een hoog terras heb je hier een prachtig uitzicht over de Fluessen, Gaastmeer en de Friese landerijen rondom Gaastmeer.

  Nu op naar de finale in Heeg op 7 september a.s.!

  Gerlinde Groothuis en Frans Wiersema

   

     << Terug  NIEUWS

  Lees het laatste nieuws, bekijk de uitslagen of lees de SONT

  FOTO'S

  Bekijk hier de laatste albums. Wanneer jullie nog foto's hebben dan kunnen jullie die ook naar ons toe sturen.

  WEDSTRIJDEN

  Bekijk wanneer er wedstrijden zijn, ook vind je hier de uitslagen en rangen en standen.
      


  2015 - Zeilvereniging Workum - info@zvworkum.nl - Makke troch Roeloffopma.nl