De Driehoek Noordzee 100 mijl

Geplaatst op 19-02-2025  -  Categorie: Algemeen

De Driehoek Noordzee is een van de meest uitdagende todhten die je met een Nederlandse Zeilvereniging kan zeilen. De Kustzeilers organiseren dit jaar voor de 24e keer deze 'Challenge'.

De Driehoek

In 1977 werd ‘de Driehoek’ voor het eerst gevaren. Bedenker Reid de Jong hield wel van een uitdaging. Uit zijn koker komen ook de Singlehanded, de Strontrace en de Beurtveer.  De bekende bewoner van de vuurtoren van Workum deed zelf nooit mee, maar het concept is een succes. Om de twee jaar, in het oneven jaar, gaat de Driehoek Noordzee van start. Dit jaar voor de 24e keer.

Aanvankelijk is de tocht van de Nederlandse vereniging van Kustzeilers een duotocht. Met z’n tweeën 1100 mijl varen in twee weken tijd. Van Nederland naar de Shetlands en dan via Noorwegen weer terug naar Nederland. Een flinke tocht die niet bedoeld is voor onervaren zeilers. Nee, dit is een tocht voor echte zeebonken.

Een wedstrijd is het niet. De Driehoek is in de eerste plaats een prestatietocht. Of, zoals de Kustzeilers het nu zelf heel hip noemen een ‘Challenge’. Meedoen is fantastisch, maar het belangrijkste is plezier hebben, de ervaring en schadevrij aankomen. Dan is alles goed, zo wordt het aan de aanwezigen uitgelegd althans.

Zilte lucht en reuring

Ed Meegens, de voorzitter van de Kustzeilers, spreekt de zaal met een enorme glimlach toe. Hij heeft de Driehoek zelf ook al eerder gevaren en probeert het gevoel over te brengen. Hij beschrijft de tocht met woorden als zilte lucht en reuring, koude nachten en natte pakken. 

Ed vraagt aan de zaal wie de Driehoek al eens heeft gezeild. Zeker een derde van de zaal staat. Niet iedereen die staat is ook lid van de Kustzeilers. Er staan wel al 15 schepen ingeschreven voor de tocht die op 13 juni van start gaat. De hoop is op zo’n 30 schepen aan de start.

Walkater

De presentatie eindigt met een interview. Willem Westra heeft de Driehoek al twee keer gevaren en mag zijn ervaringen delen. In 2018 hoort hij voor het eerst over de Driehoek. Een jaar later doet hij al mee, als opstapper. Met opstappen heeft hij veel ervaring, vooral via de Toerzeilers. Willem: “Maar een tocht als de Driehoek Noordzee hebben ze bij de toerzeilers niet. De driehoek wordt wel heel serieus aangepakt bij de Kustzeilers.”

En hoe is het om als opstapper mee te doen met zo’n lange, uitdagende tocht? Willem heeft voornamelijk positieve ervaringen en merkt weinig verschil als opstapper ten opzichte van het meedoen als vaste bemanning. Wel benadrukt hij het belang van oefenen. “Bijvoorbeeld reven, oefen dat ook ’s nachts. Je wilt ’s nachts op tijd kunnen reven en dan moet je wel weten hoe alles werkt. Zorg ook goed voor elkaar en de boot.” Een tocht als de Driehoek Noordzee varen vereist teamwork.

En nu opnieuw mee? Willem: “Ja! In de kern blijft het toch weer een avontuur en je moet je er ook mentaal op voorbereiden. Uiteindelijk kom je terug en dan heb je wel het een en ander beleefd, veel nieuwe dingen gehoord en nieuwe mensen leren kennen. Op een gegeven moment ben je ook de dagen wat kwijt, dat vind ik een mooi gevoel. Na afloop, weer aan wal, heb ik altijd een soort van kater vanwege de vele verplichtingen die dan weer op me wachten.”

Met en zonder boot

Inmiddels is de Driehoek naast een duotocht ook een tocht voor boten met een volledige bemanning. Ook solozeilers doen mee. Hierdoor is de populariteit van de Driehoek nog altijd erg groot. 

Voor zeilers die wel mee willen doen, maar geen eigen boot hebben, is er een bemanningsbank. In de zaal zitten al negen zeilers die de laatste weken van juni hebben vrijgemaakt in hun agenda en nog een boot zoeken. Vijf aanwezige schippers zoeken extra handjes. Na de presentatie worden de nodige gegevens uitgewisseld en plannen gemaakt voor verdere kennismaking.

Vergrijzing?

Op deze middag in Lelystad zie ik voornamelijk grijze haren. Hoe kan het ook anders. Voor een tocht als deze zijn de nodige investeringen nodig. Als je al een boot hebt, moet je deze goed op orde hebben en voldoen aan een waslijst aan veiligheidseisen, je moet in juni twee weken vrij kunnen nemen en ga zo maar door. Dat het merendeel van de deelnemers, en van de Kustzeilers tot het verzilverde deel van de medemens behoort, is dan ook geen verrassing.

Voorzitter Ed vertelt dat er rond de coronaperiode er een flinke uitstroom is geweest van leden, met name door ouderdom. Maar, zo zegt hij, “er zijn de afgelopen jaren wel weer meer leden bijgekomen dan er daarvoor zijn weggegaan, waardoor het ledenbestand van de Kustzeilers alleen maar is gegroeid én verjongd.” Voor tochten als de Driehoek Noordzee worden mensen lid en sommige deelnemers blijven na hun deelname aan de Driehoek Noordzee ook lid.

Meer over de kustzeilers lees je hier: Zeilwereld.nl/toerzeilen/75-jaar-kustzeilers/

Meedoen

Wil je meedoen aan de Driehoek Noordzee en zoek je naar meer informatie? Kijk dan op de website van de kustzeilers: Kustzeilers.nl/driehoeknoord

 


itsoal-logo-def

Zeilvereniging Workum

Adres

Zeilvereniging Workum
Secretariaat: Sud 113
8711 CT Workum

Stuur een e-mail

Contact

siraterces.[antispam].@zvworkum.nl