Wijziging Marifoonkanalen per 1 januari 2023

Geplaatst op 23-12-2022  -  Categorie: Algemeen

Het Agentschap Telecom laat weten dat binnenkort  het VHF Data Exchange System (VDES) in gebruik genomen wordt. Het VDES is een nieuw maritiem communicatiesysteem voor digitaal berichtenverkeer. Voor de invoering van VDES worden een aantal marifoonkanalen - die nu voor analoge spraakcommunicatie worden gebruikt - gewijzigd. Deze kanalen zijn dan niet meer beschikbaar voor analoge spraakcommunicatie. Bekijk in onderstaande tabel om welke marifoonkanalen het gaat.

Overzicht wijzigingen marifoonkanalen

Kanaal

Huidig gebruik

Nieuw gebruik

24

Analoge spraak (duplex)

Digitaal

25

Analoge spraak (duplex)

Digitaal

26

Analoge spraak (duplex)

Satelliet

27

Analoge spraak (duplex)

Kanaal wordt gesplitst in:

- 1027 - spraak (analoge simplex)

- 2027 – ASM1 (Application Specific Messages)

28

Analoge spraak (duplex)

Kanaal wordt gesplitst in:

- 1028 - spraak (analoge simplex)

- 2028 – ASM2 (Application Specific Messages)

84

Analoge spraak (duplex)

Digitaal

85

Analoge spraak (duplex)

Digitaal

86

Analoge spraak (duplex)

Satelliet

Tabel wijzigingen marifoonkanalen

Gevolgen voor walstations

Walstations die bovenstaande marifoonkanalen gebruiken, moeten uiterlijk 1 januari 2023 zijn omgezet naar een ander marifoonkanaal. Bij de meeste walstations is dit inmiddels gebeurd. Controleer voordat je gaat varen of er een wijziging op jouw vaarroute heeft plaatsgevonden.

Gevolgen voor het gebruik van jouw marifoon

De bovengenoemde kanalen staan nu nog als analoge duplex-kanalen in jouw marifoon geprogrammeerd. Vanaf 1 januari 2023 kun je deze duplexkanalen niet meer gebruiken voor analoge spraak. Wil je in de toekomst nog steeds gebruikmaken van analoge spraak? Laat dan uiterlijk 31 december 2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in jouw marifoon programmeren. Een installateur kan uhierbij helpen. Vanaf 1 januari 2024 wordt de nieuwe indeling volledig in gebruik genomen binnen Europa.

Naar het buitenland

Niet overal gelden dezelfde regels voor het gebruik van de marifoon. VDES wordt niet overal gelijk(tijdig) in gebruik genomen. In Europa gelden dezelfde afspraken als in Nederland. Als je de marifoon buiten Europa wilt gebruiken, laat je dan goed informeren over het gebruik van de marifoon(kanalen) in het land of de regio van jouw bestemming.

Rijkswaterstaat

Eerder dit jaar kondigde Rijkswaterstaat ook een wijziging van een aantal marifoonkanalen aan per 1 januari 2023. Welke dat zijn kun je lezen en zien op de overzichtskaart die we hiervoor ontwikkelden

Goede, veilige vaart!


itsoal-logo-def
bakkerij-van-der-werf

Zeilvereniging Workum

Adres

Zeilvereniging Workum
Secretariaat: Sud 113
8711 CT Workum

Stuur een e-mail

Contact

siraterces.[antispam].@zvworkum.nl